Agrega Nedir?,
Hazır Beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş, Dere Malzemesi gibi malzemelerin genel adına AGREGA denir.
Beton içinde hacimsel olarak %60-75 civarında Kullanılan reçeteye göre farklılık yer işgal eden agrega önemli bir bileşendir. Agregalar tane boyutlarına göre ince (kum, kırma kum.. gibi) ve kaba (çakıl kırmataş… gibi) agregalar olarak ikiye ayrılır.
Kullanılacak olan agregalar Şu özelliklere sahip olmalıdır;
Hazır Betonda kullanılacak olan Agregaların elek analizi, yassılık, özgül ağırlık ve su emme gibi deneyleri düzenli periyotlarda yapılması gerekmektedir.
Betonda kullanılacak olan agregalar “TS 706 en 12620 Beton Agregaları” Ulusal Standardımıza uygun olmalıdır.
Kullanım alanlarına göre Yapı malzemeleri yönetmenliğinde belirtilen agregalar CE belgesi almak zorundadır.
Ce Belgesi alması gereken Agrega Standartları Başlıca;
EN 12620+ A1 Beton agregaları
EN 13043 Yollar, havaalanları ve trafiğe açık diğer alanlardaki bitümlü karışımlar ve yüzey uygulamalarında kullanılan agregalar
EN 13055-1 Hafif agregalar – Bölüm 1: Beton, harç ve şerbette kullanım için
EN 13055-2 Hafif agregalar – Bölüm 2: Bitümlü karışımlar ve yüzey işlemleri ile bağlayıcısız ve bağlayıcılı uygulamalarda kullanım için
EN 13139 Agregalar – Harç yapımı için
EN 13242+A1 İnşaat mühendisliği işleri ve yol yapımında kullanılan bağlayıcısız ve hidrolik bağlayıcılı malzemeler için agregalar
EN 13383-1 Koruma tabakası taşları (zırh taşı)
EN 13450 Demiryolu balastları için agregalar
1. Agrega Deneyleri
• Numune alma
• Elek analizi
• Granülometri
• İncelik modülü
• Özgül ağırlık
• Agregalarda rutubet durumu
• Birim ağırlık
• Komposite
• Dona dayanıklılık
2. Günlük İmalat Deneyleri
• Biçim ve boyutların kontrolü
• Renk, doku, çatlama, pullanma vs. kontrolü
• Düzlük, bombe ve yüzey tabaka kalınlığının ölçülmesi
3. Sertleşmiş Beton Kaplama Bloklarının Deneyleri
• Karakteristik eğilme dayanımı
• Su emme
• Donma / çözülme
• Birim ağırlık
1. Tane dağılımı (granülometrik bileşim) TS 706’nın gereklerini yerine getirmelidir. Boşluksuz bir beton karışımı elde edilmesine elverişli olmalıdır.
2. Tane şekli kübik olmalıdır. Şekilce kusurlu (yassı ve uzun) taneler içermemelidir.
3. Tane dayanımı, istenen özellikte bir betonun yapımı için yeterli olmalıdır. Sert, dayanıklı ve boşluksuz olmalıdır. Aşınmaya dayanımlı olmalıdır.
4. Sık sık donma-çözülme etkisinde kalan betonlar için kullanılan agrega, dona dayanıklı olmalıdır.
5. Kil, silt, mil ve toz gibi beton dayanımını ve aderansı olumsuz etkileyen zararlı maddeler içermemelidir.
6. Organik kökenli ve hafif maddeler içermemelidir.
7. Beton ve betonarmenin durabilitesini olumsuz yönde etkilememelidir. Agregalar sertleşmiş betonda zararlı hacim artışına ve bu nedenle tahribata neden olabilen sülfatlar, donatı korozyonuna neden olabilecek bazı tuzlar ve klorür içermemelidir.
8. Betonda alkali silika reaksiyonuna neden olabilecek aktif silisleri içermemelidir
Hazır Beton G BELGESİ Kapsamında Yapılacak Olan İşlemler
Herhangi bir Hazır Beton tesisinde Denetleme ve Belgelendirme yapılabilmesi için firma bünyesinde kurulu Ts en 206-1 Standardına uygun kalibrasyonları yapılmış laboratuar cihazları ve mevcut bir laborant olması gerekmektedir. Laboratuar en az 1 ay faaliyet göstermiş olmalı. Laboratuar personeli iş konusunda deneyimli beton deneylerine hakim olmalı. Kullanılan Agrega (Taş mıcır) lar Ts 706 en 12620 Standardına uygun bir ocaktan temin edilmeli veya ilgili standarda göre analizleri yapılmış olmalıdır. Hazır betonda kullandığımız beton karma suyunun TS 1008 standardına göre analizleri yapılmış olmalıdır. İlgili firmanın hazır beton konusu ile ilgili en az 1 adet marka tescili olması gerekmektedir. Bu İşlemlerin tamamı Uygun olmadan firmaya denetim yapılamaz.
ISO 9001, Kalite Sistem Belgesi, Hazır beton g belgesi CE Belgesi, TSE Belgesi, Danışmanlık Hizmetlerimiz İçin Bizi Arayınız. 0312 328 16 32 Rota Patent
Yapılan denetleme sonrasında firmada üretim kalitesini etkileyen büyük hatalar tespit edilirse numune alınmaz ve ilgili hataların en kısa sürede çözülmesi için birlikte yapılacak faaliyetlere geçilir.
Denetlememizde üretim kalitesine etki etmeyen eksiklikler bulunması halinde her beton sınıfı için en az 6 Şar adet ve ürün belgesi ve G belgesi için 2 şer takım numune alınarak etiketlenip paraflayarak firmaya teslim edilir.
Alınan numuneler 28 gün sonra G belgesi için olanları bizim tarafımızdan dış laboratuarda, ürün belgesi için olanları firma laboratuarında kırımları yapılarak raporları tarafımıza ulaştırılır.
Gelen sonuçlar neticesinde beton dayanım değerlerinin uygun olması halinde G Belgelendirme İşlemi tamamlanır.
G İşareti Nedir?
G İşareti, Ülkemizde CEye tabi olmayan yapı malzemelerinin piyasaya arzında zorunlu olan bir işarettir ve malzemeye, malzemeye iliştirilen bir etikete, malzemenin ambalajına veya malzemeye ait ticari belgelere iliştirilerek kullanılır.
G ile İlgili Mevzuat Nedir?
G İşareti ile ilgili hükümleri düzenleyen Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik (kısaca G İşareti Yönetmeliği), Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından 26.06.2009 tarih ve 27270 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Ayrıca, bu Yönetmeliğin uygulama esaslarını belirleyen Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmeliğe Göre Uygunluk Teyit Sistemlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ (kısaca G Uygulama Tebliği) 06.02.2010 tarih ve 27485 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır.
Söz konusu Yönetmelik ve Tebliğ, 4703 sayılı Çerçeve Kanun ve 180 sayılı Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ye dayanılarak hazırlanmıştır.
G İşareti Hangi Malzemeler İçin Zorunludur?
Yönetmelik te G ye tabi yapı malzemeleri, bina ve diğer inşaat mühendisliği işlerini içeren yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılan ve CE ye tabi olmayan ürünler olarak tanımlanmaktadır.Hazır Beton ve inşaat demiri (beton çelik çubukları), bu tanıma giren yüzlerce malzeme içinde en önemlileri olarak ön plana çıkmaktadır.
G İşareti Neye İstinaden Ürüne İliştirilebilir?
Ürünün G İşareti ile beyan edilecek performans değerleri, tabi olduğu ulusal standarda (veya standardın bulunmaması durumunda ise bir ulusal teknik onaya) göre uygunluğu değerlendirilerek teyit edilir. Ulusal standarda göre yapılacak değerlendirme, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından ilgili ürün bazında görevlendirilen Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarınca G Uygunluk Belgesi verilmesi şeklinde gerçekleştirilir.
G İşareti Zorunluluğu
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında 1 Temmuzdan itibaren şantiyelerde kullanılacak tüm yapı malzemelerine CE ve G işareti zorunluluğu başladı.
İnşaat mühendisliği işlerini içeren tüm yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılmak üzere üretilen yapı malzemelerine CE ve G Standart uygulaması başladı. AB uyum mevzuatı kapsamında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından 2007 de yürürlüğe giren Yapı Malzemeleri Yönetmeliği gereğince, 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren şantiyelerde kullanılan yapı malzemelerinde CE ve G İşareti olma zorunluluğu aranacak.
Betonda Zorunlu Belge
Artık betonda G İşareti olmadan piyasaya ürün arzı söz konusu değildir; dolayısıyla betonda tek zorunlu belge G Uygunluk Belgesi olmuştur.
Bunun dışında başlangıç dönemlerinde bilgi eksikliği nedeniyle kamu ihalelerinde standarda uygunluk belgesinin isteneceği durumlarla karşılaşılması söz konusu olabilir ancak bu durumlarda ihaleyi açan kurum, standarda uygunluk belgesi veren kuruluşun ismini şart koşamaz.
G İşareti Faydalari
G İşareti :
– Ürünün iç piyasaya herhangi bir yaptırım olmadan sunulmasını sağlar,
– Ürünlerin güvenlik ve sağlık açısından temel gereklere uymasını sağlar,
– Ürünün kullanıcı açısından daha güvenli olmasını, hasar ve sorumluluk davalarının azalmasını sağlar,
– Ürün maliyetlerini düşürür,
– İşletme verimliliğinin, pazar payının ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunur,
– İzin ve yetki belgelerinin alınmasını kolaylaştırır.
G İşareti Nedir? G İşareti , Ülkemizde “CE”ye tabi olmayan yapı malzemelerinin piyasaya arzında zorunlu olan bir işarettir ve malzemeye, malzemeye iliştirilen bir etikete, malzemenin ambalajına veya malzemeye ait ticari belgelere iliştirilerek kullanılır.
Kalite Uygunluk Belgesi (TSEK Markası Kullanma Hakkı)
Kalite Uygunluk Belgesi; Türk Standardları bulunmayan konularda İmalata Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmış firmaların söz konusu ürünlerinin ilgili uluslararası standardlar, benzeri Türk Standardları, diğer ülkelerin milli standardları, teknik litaratür esas alınarak Türk Standardları Enstitüsü tarafından kabul edilen Kalite Faktör ve Değerlerine uygunluğunu belirten ve aktedilen sözleşme ile TSEK Markası kullanma hakkı verilen firma adına düzenlenen ve üzerinde TSEK Markası kullanılacak ürünlerin ticari Markası, cinsi, sınıfı, tipi ve türünü belirten geçerlilik süresi bir yıl olan belgedir.
TSEK Markası;
üzerine ve/veya ambalajına konulduğu ürünlerin Türk Standardları Enstitüsü tarafından kabul edilen Kalite Faktör ve Değerlerine uygun olarak imal edilip piyasaya arz edildiklerini belirten ve aktedilen sözleşme çerçevesinde kullanılabilen, 556 sayılı Markaların Kullanılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre dört ayrı tipte tesciledilen monogramlardır
TSEK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
1- Başvuru sahibi kuruluşun yasal statüsünü gösteren resmi bir belge. (Noter tasdikli)
2- Başvuru sahibi kuruluşu, temsil ve ilzama yetkili olan kişinin/kişilerin imza sirküleri (Noter tasdikli)
3- Marka tescil belgesi. Ürün ve/veya ambalajı üzerinde kullanıldığı şekilde.
4- Başvuru sahibi kuruluş ile üretici kuruluş birbirinden farklı ise, aralarında yapılan sözleşme.
5- Avans dekontu
Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi; Hizmet yerinin imkanlarının ilgili Türk Standardı ve/veya Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan kritere uygunluğunu gösteren ve aktedilen sözleşme ile kullanılabilen geçerliliği 1 yıl olan belgedir.
Türk Standardlarına Uygunluk Belgesi; Türk Standardı bulunan konularda, İmalata Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanmış firmaların söz konusu ürünlerinin ilgili Türk Standardına uygunluğunu belirten ve aktedilen sözleşme ile TSE Markası kullanma hakkı verilen firma adına düzenlenen ve üzerinde TSE Markası kullanılacak ürünlerin ticari Markası, cinsi, sınıfı, tipi ve türünü belirten, geçerlilik süresi bir yıl olan belgedir.
CE Uygunluk İşareti Mermer, Doğaltaş
Ahşap-Mobilya Bölümümüzde; ev ve büro mobilyaları (masalar, dolaplar, koltuklar, kanepeler, sandalyeler, ranzalar, okul sıraları, yazı tahtaları vb.), ahşap levhalar, parkeler, kapı ve pencereler v.b. malzeme deneyleri yapılmaktadır. Mobilya (ev ve büro mobilyaları) standartları revize olmuş, büyük oranda Avrupa standartları ile uyumlu hale dönüşmüştür. Laboratuvarımızda, mobilya (ev ve büro mobilyası) ürünleri ile ilgili deneylerin tamamı yapılmaktadır.
Bölümümüz, mobilya yüzeyi ve ahşap esaslı levha deneyleri konusunda TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir.
Bölümümüzde çalışılan ürünler ve ilgili standartlardan bazıları şunlardır:
–TS EN 527-1-2 (Büro Mobilyası-Çalışma Masaları ve Sıraları),
-TS EN 1729-1-2 (Mobilya-Eğitim Kurumlarında Kullanılan Sandalyeler ve Masalar),
–TS 5034 EN 14434 (Eğitim Kurumları İçin Yazı Tahtaları),
-TS 5337-1-2-3 EN 1335-1-2-3 (Büro Çalışma Sandalyesi),
-TS EN 747-1 (Mobilya-Ranzalar-Evlerde Kullanılan),
–TS ENV 12520 (Ev Mobilyası-Oturma Elemanı),
-TS ENV 12521 (Ev Mobilyası-Masalar),
-TS EN 12727 (Mobilya-Sıralı Oturma Elemanları),
–TS EN 13761 (Büro Mobilyası-Ziyaretçi Sandalyeleri),
-TS EN 14749 (Ev ve Mutfak Muhafaza Üniteleri ve Tezgahlar),
–TS EN 14073-2 (Büro Mobilyası-Muhafaza Mobilyası)
–TS EN 13453-1 (Mobilya-Evlerde Kullanılmayan Ranzalar ve Yüksek Yataklar)
–TS EN 1023 (Büro Mobilyası-Bölme Elemanları-Paravanlar)
–TS EN 1957 (Ev Mobilyası-Yataklar ve Döşekler),
–TS 1905 (Hazır-Prefabrike-Ahşap Kapılar),
-TS EN 312 (Yonga Levhalar),
–TS EN 622-5 (Lif Levhalar-MDF),
-TS EN 14322 (Ahşap Esaslı Levhalar-Melamin Yüzlü Levhalar),
–TS 4645 EN 636 (Kontrplak),
-TS 73 EN 13226 (Ahşap Yer Döşemesi-Masif Parke)
BİMS VE TS 825
TOKYAPBİMS GENEL MÜDÜRÜ TOLGA ALTUĞ DİYORKİ ;
BİMSBLOK ÜRÜNLER
1 – BDB ( BOŞLUKLU DUVAR BLOKLARI )
2 – DDB ( DOLU DUVAR BLOKLARI )
3 – BDDB ( BOŞLUKLARI DOLGULU DUVAR BLOKLARI )
4 – SW ( ÖZEL YARIKLI DUVAR BLOKLARI )
5 – AB ( ASMOLEN DUVAR BLOKLARI )
6 – UB ( U BLOKLAR, LENTOLAR )
7 – TEÇHİZATLI DUVAR BLOKLARI, PANELLER
8 – BİMS ÖRTÜCÜ PLAKALAR ( TEDAŞ ŞARTNAMESİNE UYGUN )
9 – BİMSBETON ELEMANLARI
OLMAK ÜZERE SINIFLANDIRILIR.
A-) BDB TS 825 SIRA NO : 7.5.1.2 – W/MK 0.24
B-) DDB TS 825 SIRA NO : 7.4.3 – W/MK 0.23
C-) SW TS 825 SIRA NO : 7.5.5 – W/MK 0.16
D-) BİMSBETON ELEMANLARI TS 825 SIRA NO : 5.3.3 – W/MK 0.12
PROJELENDİRMELERDE ISI YALITIM HESAPLARINDA KULLANICAK DEĞERLERDİR. ANCAK MAYIS 2008 DE RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN TS 825 DE EK-E MADDESİNDE YAZILDIĞI GİBİ DAHA İYİ BİMSBLOK ÜRETENLER BİB ( BAYINDIRLIK İSKAN BAKANLIĞI ) TARAFINDAN YETKİLENDİRİLEN KURULUŞLARDAN ALDIĞI BELGELER TASARIM ISIL DEĞER BEYANI OLARAK KABUL GÖRÜR.
BURADAKİ ÖNEMLİ OLAN BİB TARAFINDAN ONAYLI KURULUŞLARIN VEYA AKREDİTE KURULUŞLARIN VERDİĞİ BELGELERİN GEÇERLİ OLMASIDIR. BİMSBLOK ÜRETİCİLERİMİZİN CE BELGELERİ VE TS-EN 771-3 BELGELERİ 2007 YILINDA TAMAMLANMIŞTIR.
ROTA PATENT OLARAK TSE BELGESİ VE CE BELGESİ ALIMINDA HİZMET VERMEKTEDİYİZ SORULARINIZ İÇİN LÜTFEN BİZİMLE İTİBATE GEÇİNİZ
Betonun mutlak hacminin yaklaşık % 75’ini oluşturan agregalar, mineral kökenli ve 100 mm’ye kadar çeşitli tane büyüklüklerinde kırılmamış veya kırılmış tanelerin yığınıdır.
Agregalar:
· Kaynaklarına göre, doğal ve yapay olmak üzere iki,
· Özgül ağırlık veya birim ağırlıklarına göre normal, hafif ve ağır agregalar olmak üzere üç,
· Tane büyüklüklerine göre ise ince ve iri agrega olmak üzere iki sınıfa ayrılırlar.
Doğal agrega, taş ocaklarından, nehirlerden, denizlerden, teraslardan ve göllerden elde edilen kırılmış veya kırılmamış yoğun yapılı agregadır.
Yapay agrega ise yüksek fırın cürufu gibi sanayi ürünü olan kırılmış veya kırılmamış agregalardır.
Yoğunluğu 2000 ile 3000 kg/m3 arasında olan agregalar Normal agrega, yoğunluğu 2000 kg/m3’den küçük olanlar hafif agrega, yoğunluğu 3000 kg/m3 den büyük olan agregalarda ağır agrega şeklinde tanımlanır.
Tane büyüklüğü 4 mm’den küçük olan agregalar “ince agrega”, tane büyüklüğü 4 mm’den büyük olan agregalar ise “iri agrega” olarak tanımlanır.
Doğal Agrega: Doğal taş agrega; teraslardan, nehirlerden, denizlerden, göllerden ve taş ocaklardan elde edilen kırılmış veya kırılmamış agregadır.
Yapay Agrega: Yüksek fırın cüruf taşı, izabe cürufu veya yüksek fırın cüruf kumu gibi sanayi ürünü olan kırılmış veya kırılmamış agregadır. (Yapay taş veya Yapay kum da denir.)
İri Agrega: 4 mm açıklıklı kare delikli elek üzerinde kalan agregadır.
Çakıl: Kırılmamış tanelerden meydana gelen iri agregadır.
Kırma Taş: Kırılmış tanelerden meydana gelen iri agregadır.
Kum: Kırılmamış tanelerden meydana gelen ince agregadır.
Kırma Kum: Kırılmış tanelerden meydana gelen ince agregadır. Çakılın kırılması ile elde edilir.
Karışık Agrega: İnce ve iri agrega karışımıdır.
Doğal Karışık Agrega (Tuvenan Agrega): Agrega ocağından, kırıcıdan veya sanayiden doğrudan doğruya elde edilen karışık agregadır. Maksimum tane büyüklüğünden büyük taneleri ayırmak için elenmiş agregalara da doğal karışık agrega denir.
Hazır Karışık Agrega: İnce ve iri agreganın veya birkaç tane sınıfına ayrılmışbu agregaların belirli tane dağılımı (granülometri) sağlayacak şekilde beton yapımı sırasında yerinde birbirine karıştırılması ile meydana gelen agregadır.